Kräket har ett anonymt ansikte

Den anonyma har ett ansikte även på nätet. Detta kan låta märkligt och till och med motsägelsefullt. Men klart är att den anonyma har ett ansikte, en identitet. Kanske till och med ett intellekt större än medelintellektet. Ty det är ofta den anonyma som står för det genomtänkta, om än inte det till synes klartänkta. Den anonyma kan I bästa fall vara en harmlös kommenterande individ som med en klartänkt kommentar frammanar ett leende I vardagen och I bloggosfären, och i förlängningen den egna eller andras bloggar.

Men den anonyma kan också bära och vädra andra budskap – sådana som ej frammanar leenden och välbehag.

Den anonyma bär ibland, precis som höger- och vänsterextremistiska osmakliga yttringar, mask. Men det är ingen teatermask, som visar upp olika humör. Humöret är detta läge I maskens manifestation förvridet och fult. Ungefär som masken I Scream-filmerna. Inte helt olikt skräckens manifestation med andra ord. Allt detta är i bästa fall harmlöst, om än obehagligt. Men det är ändock alltid ackompanjerat av feghetens osynliga fula tryne.

Men det finns självfallet en annan, än mer, obehaglig sida av denna mask. Och det är den otäcka inåtvända, svettiga och förvridna sidan. Den som inte tvekar inför leveransen av osanning och/eller obehag. Den som aldrig skulle fundera två gånger på huruvida dess anonyma feghet skrämmer och gör andra illa.

Den anonyma kan vara kärleksfull och bidra med glädje. Men tyvärr är den anonyma skribenten oftast en betraktare och baktalare som kännetecknar kräk som inte vågar stå för det de levererar.

 

Med tillbörlig respekt

Mikael Kamfjord


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0