En demokratisk väckarklocka behövs

Om vi från ett ögonblick bortser från att Kd envisas med sin lite konservativa syn på alkoholrestriktioner så pekar det här på något annat oroväckande. Det verkar som om valdeltagandet i kommande val till EU-parlamentet kan nå bottenrekord. Det är inte bara illavarslande för EU-parlamentet i sig. Det är ännu mer illavarslande för demokratin inom EU i stort.
64% av den svenska befolkningen är helt eller ganska ointresserade av det kommande valet.

Göran Hägglund konstaterar att EU riskerar att bli en låtsasdemokrati. Jag tror kanske att hans analys är lite väl dramatisk men han har en poäng. Det är stor risk att den svenska befolkningen ser det som om EU är en låtsasdemokrati. Om inte annat kan den svenska väljaren komma att se det så när resultatet av ett lågt valdeltagande ger den demokratiska urholkningen av valet i sig ett ansikte.

Här har de politiska partierna, oavsett färg, ett enormt ansvar. Det gäller att nu gå ut och förklara varför man ska rösta och när man ska göra det. (om nu någon inte vet: Val 7:e Juni, poströstning fr o m den 20:e maj)

För det är hög tid att väcka den del av befolkningen som slumrar och tror att deras röst inte är värd något.
Att deras röst inte kan påverka och förändra.

Det är hög tid för oss som jobbar politiskt att vråla högt - vråla att demokratin numer inte enbart är en natonalistiskt rättighet och tillika skyldighet.

Det är hög tid att vråla ut att den demokratiska rättigheten och skyldigheten sträcker sig utanför våra geografiska gränser till den gemenskap som vi är en del av -EU!


Med tillbörlig respekt
Mikael Kamfjord

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0